kategórie článkov

sobota 17. septembra 2016

Gary Vaynerchuk

Tento celosvetovo uznávaný podnikateľ je dôkazom toho, že úspech neprichádza len tak náhodne, ale stoja za ním hodiny tvrdej práce. O život podnikateľa sa zaujímal už od detstva a použil všetky dostupné prostriedky na to, aby dnes hrdo bol jedným z najsledovanejších podnikateľov na svete.



Gary Vaynerchuk, o ktorom je dnes reč, sa narodil 14.novembra 1975 v Bielorusku. Keď dosiahol vek 3 roky, rodičia sa rozhodli emigrovať do Spojených štátov. Podnikateľský duch sa v ňom rozmohol veľmi skoro. Ako sám spomína na svoje detstvo, trávil ho spravovaním 7 limonádových stánkov a neskôr predávaním bejzbalových kartičiek v obchodných centrách.




Počas strednej školy Gary začal pomáhať v rodinnom obchode s alkoholickými nápojmi. Práve toto vypomáhanie v ňom vzbudilo najväčšiu vášeň - víno. No Gary vtedy nemal vek na legálne testovanie vína a tak sa rozhodol pre rozoznávanie chutí inak. A pokiaľ si myslíte, že skĺzol do nelegálneho someliérstva, mýlite sa. Aby vedel rozoznávať jednotlivé odrody vína, začal degustovať ovocie a zeleninu, ktoré vína obsahovali. O tom, že cesta k vytúženému cieľu je rôzna, svedčí aj fakt, že Gary, aby zistil všetky chute vo vínach, mnohokrát neochutnával len ovocie, ale taktiež zem, tabak, hlinu či trávu, kamene a drevo.

Po skončení štúdia na Mount Ida College v Newtone sa rozhodol pracovať v otcovom obchode s vínom. V roku 1997 sa po svete začal rozmáhať nový fenomén - internet a Gary, ako jeden z mála si hneď od začiatku uvedomoval jeho obrovskú silu v obchode. A tak založil prvý e-shop spoločnosti a to stránku winelibrary.com. Tento krok sa ukázal ako správny a z 3 miliónového obchodu sa stal spoločnosťou s obratom 45 miliónov dolárov. Gary však nebol priekopníkom len v eshope. Ako doba postupovala, začal si uvedomovať sociálne spojenie so zákazníkmi. A preto od roku 2006 založil vlastný video blog  winelibrarytv.com , kde sa od pondelka do štvrtku zameriaval na hodnotenie vín, rozprával o ich rôznosti, chuti, spracovaní a uskladnení. Tieto dni blog viedol spoza stola svojej kancelárie a každý piatok vyhradil na odpovedanie otázok a komunikáciu so zákazníkmi z gauča svojej obývačky. Gary prakticky neprišiel s ničím novým, len oprášil základnú obchodnícku stratégiu - "Môj zákazník, môj pán." Jeho inováciou bolo, že k tomu využil silu internetu a sociálnych médií.

V marci 2011 winelibrarytv.com odvysielala poslednú, tisícu, epizódu a prešiel na iný formát, Daily Grape. Tá bola spárovaná s aplikáciou. No po 89.epizóde skončil Gary úplne s kritizovaním vína a rozhodol sa venovať už len biznisu. V 2009 vydal prvú knihu a od tejto doby je považovaný aj za skvelého spisovateľa. Na našom e-shope môžete zakúpiť jeho dve knihy Princip vděčnosti v byznysu a trhák Roztoč to!